Suatu malam, Seorang kawan saya yang berada di German sedang kebingungan, problem yang dialaminya yaitu DVD Rom yang ada di Notebooknya tidak terdeteksi di Windows 7, via chat saya usulkan untuk download driver DVD ROM terbaru, setelah di download dan di instal DVD ROM tersebut masih blm terdeteksi, hmmm cukup menarik. berikut ini pesan error yang sering muncul ketika update driver CD/DVD drive

The device is not working properly because Windows cannot load the drivers required for this device (Code 31).

A driver for this device was not required, and has been disabled (Code 32 or Code 31).

Your registry might be corrupted. (Code 19)

Windows successfully loaded the device driver for this hardware but cannot find the hardware device. (Code 41)

Karna jarak Indonesia dan German melewati berbagai macam pulau dan samudra tentu tidak mungkin saya memintanya untuk datang ke indonesia hanya untuk memperbaiki “masalah sepele” seperti ini.

Akhirnya saya mintanya untuk meng-instal Team Viewer agar saya bisa me-remote dan melihat langsung apa yang sebenarnya terjadi. (PS : Team Viewer adalah applikasi untuk me-remote komputer orang lain selama ada koneksi internet :p )

Setelah saya masuk ke notebook inilah tampilan yang saya lihat,  di device manager & explorer tidak ada Drive DVD (jangan berpikir bahwa notebook ini tulisannya berantakan karna terserang virus, ini adalah Windows 7 yang berbahasa German, ribet ga tu liatnya hahahha)

dvd-rom-not-detected
dvd-rom-not-detected

Saya juga sudah mencoba untuk meng-instal Update driver terbaru dan hasilnya memang ‘nihil’, kemungkinan terakhir adalah problem di registry, berikut ini cara untuk mengatasinya :

Windows 7

  • Buka Regedit (Start – Run – ketik regedit)
  • Cari letak registri berikut

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

  • Pada kolom sebelah kanan delete 2 buah key yaitu UpperFilters”  & “LowerFilters”
  • Restart komputer / Notebook / Netbook Anda
  • Terakhir jangan lupa berdo’a agar setelah restart DVD Rom anda terdeteksi :P

Windows XP

  • Buka Regedit (Start – Run – ketik regedit)
  • Cari letak registri berikut

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

  • Sama halnya dengan windows 7, pada kolom sebelah kanan delete 2 buah key yaitu UpperFilters”  & “LowerFilters”
  • Restart komputer / Notebook / Netbook Anda
  • Terakhir jangan lupa berdo’a agar setelah restart DVD Rom anda terdeteksi :P

Setelah saya lakukan cara-cara diatas akhirnya DVD-Rom Notebook kawan saya berhasil terdeteksi. (agal lama juga ngerjaiinya karna ribet isinya buahasa German hahhaha :p )

dvd-rom-not-detected
dvd-rom-not-detected

Selamat Mencoba.

Greetz to :

Tulisan Terkait:

  1. Multiple Booting Windows Installer (Windows XP, Windows 7, Windows Portable Edition) From USB Flash Drive
  2. Instal Driver Epson LQ-2170 Di Windows 7?
  3. Mount Share Folder Windows Di Ubuntu Via Terminal
  4. Belajar Mencintai Seseorang Yang Tidak Sempurna Dengan Cara Yang Sempurna
  5. Due to an unidentified problem, windows cannot display the windows firewall settings – Solved

88 thoughts on “Cara mengatasi CD/DVD Rom yang tidak ke-detect di Windows 7 & Windows XP

  1. bagaimana jika pada kolom sebelah kanan 2 buah key yaitu “UpperFilters” & “LowerFilters” tidak ada.

    dan bagaimana kalau cdrom ini dilock team IT kantor? bagaimana cara membukanya

    Reply
  2. gan bisa bantu Q g……… temap Q juga aneh nie kira2 apanya ya yang bermasalah

    tu email fb juga….. les di fb aja coz q on di fb

    Reply
  3. Bro Ane mau nanyak Ni ane lihat di registry Ga ada yang nmnya 1.Upperfilters 2. lowerfilteres
    Tapi Cdrom Ane ga Bisa kenapa ya , Mungkin Karna Drivernya Belum Saya Instal ?

    Reply
  4. Terimah kasih banyak gan…hampir aja Ane beli dvd room karena dvd room ane ngk terdeteksi Ane udah instal driver berkali2 tetep aja ngk terdeteksi ,,berkat ilmu dan sarannya sekarang laptop ane udah normal kembali sekali lagi makasih banyak ya gan ilmunya,,,

    Reply
  5. Gan bagaimana jika pada kolom sebelah kanan 2 buah key yaitu “UpperFilters” & “LowerFilters” tidak ada??

    Reply
  6. Gan bagaimana jika pada kolom sebelah kanan 2 buah key yaitu “UpperFilters” & “LowerFilters” tidak ada??

    Reply
  7. thank you mas, ane dah putus asa ngak tau mau diapain lagi,untung ketemu web ini, sangat membantu sekali.terimakasih nice share ;-)

    Reply
  8. kalau saya problemnya adlh…di saat mau burning file k cd/dvd via roxio media creator 9. di sana tertulis di dis infonya no drive detecktion..jadi sy tdk bisa mengcopy file tsb..tpi klo copy via realplayer or wmp dng format mp3/wave koq bisa ya..knp dng roxio destination dvd drive tdk terdeteksi..mohon di bantu gan…tq

    Reply
  9. @ando -> burningnya coba menggunakan aplikasi lain seperti Nero Burning Rom, mungkin Roxio media creator 9 yang anda gunakan korup.

    ===============================================

    @yang di PC nya tidak ada Upperfilters & lowerfilteres

    berarti masalah bukan pada registry komputer Anda, mungkin drivernya belum terinstal dengan benar atau mungkin kabel konektor CD/DVD-ROM anda kendor (coba cabut dan pasang kembali konekstornya)

    jika masih tidak bisa juga, kemungkinan terburuknya adalah kerusakan Hardware pada CD/DVD-ROM, harap siapkan kocek untuk membeli yang baru :D

    Reply
    • @santoso -> Iya memang ga perlu di instal, tapi ada beberapa kasus driver cd/dvd-rom missing jadi harus di instal drivernya (download driver dari official website).

      Reply
      • Awalnya saya cari driver CD/DVD ROM untuk type Acer Aspire V5 431 namun tidak ada yang cocok. Maka saya coba mengakalinya lewat Registry. Berikut langkah demi langkah untuk mengatasi masalah tersebut :

        1. Klik “Start”, lalu pada Start Search box ketik “regedit” (tanpa tanda petik) dan tekan enter

        2. Cari key berikut:

        HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

        3. Untuk jaga-jaga agan backup dulu dengan cara klik kanan pada “Class”, Klik “Export”; Kasih aja nama “RegBackup” (tanpa tanda petik) lalu simpan di tempat yang agan mudah cari. Siapa tahu ada masalah nantinya agan tinggal double klik hasil export tadi

        4. Setelah masuk ke HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} maka cari “Upperfilters” dan “Lowerfilters”. Lalu hapus gan dua duanya. Kalau ada salah satu hapus juga

        Setelah Filter dihapus silahkan uninstall driver Cd/DVD ROMnya caranya diklik kanan pilih propertis cari ‘Driver’ lalu pilih uninstall dan restart maka saat booting pertama nanti Driver Cd/DVD Romnya akan terbaca normal dan sudah bisa digunakan kembali.

        Reply
  10. maaf saya juga bermasalah nih,, instal viber tapi waktu di instal setengah perjalanan not responding,, knp yah? sudah saya coba berulang-ulang tetap gitu

    Reply
  11. thx banget gan. bener” ngebantu gw yang udah hopeless. sukses terus sama blog nya gan.n moga” ilmu nya makin berkembang biar bisa bantu orang” yang awam macem gw ini. skali lagi thx alot gann

    Reply
  12. terimakasih gan atas wejangan nya ane coba di win 8.1 tokcer cuman di regedit gak ada lower cuman uper saya hapus aja restart ke detect lagi nuhun

    Reply
  13. min , misalnya gaada tulisan “UpperFilters” & “LowerFilters” gimana ? kalo bukan itu masalhnya , ada tips lain gak ?

    Reply
    • min , misalnya gaada tulisan “UpperFilters” & “LowerFilters” gimana ? kalo bukan itu masalhnya , ada tips lain gak ? fast repon min

      Reply
  14. Saya sedang mengalami ini gan, dvd yang baru ane beli gak detect di laptop. Pas saya ikuti langkah agan di atas kok tidak ada muncul UpperFilters” & “LowerFilters ya? apakah ini berarti dvdnya emang bermasalah? atau mungkin laptop ane yang gak sanggup membukanya karena terlalu berat? Minta solusinya gan

    Reply
  15. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with
    Search Engin Optimization? I’m trying to get my blog to rank for sme targeted keywords but I’m not seeing very good success.
    If you know of any please share. Appreciate it!

    Reply
  16. Udah ngikutin langkahnya….
    & apa yg terjadi….
    Mouse ama keyboard g’ kedetek, plah no respon….
    Alhasil ripare windowsnya…
    Dvd rom, mouse, & keyboard lancar, jaya…
    Makasih dah dikacangin????????????????????????

    Reply
  17. tertulis ” Please Insert a disk into CD Drive ( H ) ” padahal CD nya sudah ada di dalam, dan dulunya tidak begitu,
    apakah ada yang salah… ? bantu dong gan, terima kasih.

    Reply
  18. An impressive share! I have jjst forwarded this onto a co-worker
    who was conducting a litfle homework on this. And he actually bought me lhnch simply because I discovered it for him…
    lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this
    topic here on your internet site.

    Reply
  19. Halo, saya ikutin cara kedua dan sekarang laptop saya ga bisa start windows normal. Bisa direspon gak gan? Ini penting karena data penting saya di laptop semua

    Reply
  20. Brow aku mau minta tolong niiih !
    Semalam aku beli dvd room buat netbook saya
    Setelah saya sambung dvd room ke netbook , ada pemberitahuan menginstall , tiba2 netbook saya mati batterai nya lobet .
    Setelah saya baterai di isi lagi , saya buka dan saya coba lg , tp dvd room y gk kebaca !
    Gimana cara nya brow ?

    Reply
  21. Hi there every one, here every one is sharing these knowledge,
    therefore it’s pleasant to reaad this blog,
    and I used to pay a quick visit this web site daily.

    Reply
  22. Like regular oral sex you will have to make sure
    that both your mouth and his penis is lubricated enough for simple insertion. This is clearly a
    fragile area and selecting an unacceptable overly
    specific material might do more damage than good.
    We can likewise have sexual response even if were alone or which has a partner.

    Reply
  23. The University Hospitals Case Medical Centre in Cleveland, Ohio conducted a study, that was led with a team of radiologists, which
    showed how heat therapy may be safely and effectively
    used by premature ejaculation treatment. This is clearly a fragile area
    and selecting the wrong overly specific material might do
    more damage than good. There should be
    an approach that needs to be well addressed for all your needs.

    Reply
  24. With this duel stimulation, she won’t be able to handle
    it with the long. This is clearly a fragile area deciding on a bad overly specific material might do more
    damage than good. Will certainly lgbt matrimony grow
    to be authorized almost everywhere.

    Reply
  25. It is actually thus quite irritating for males to attract erectile dysfunction. However,
    you must discover how to take part in sex and
    how to handle it during intercourse in order to achieve
    this healthy state. Will certainly lgbt matrimony come to be authorized
    almost everywhere.

    Reply
  26. It is actually thus quite irritating for a man to
    suffer from erectile dysfunction. I can provide you with the facts and benefits, yet it’s truly up to you making it
    happen. You can save cash on gas and parking by avoiding being forced to commute to and from classes.

    Reply
  27. It’s a pitty you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this excellent blog!
    I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your
    RSS feed to my Google account. I look forward to new uldates and
    will share this site with my Facebook group. Talk soon!

    Reply
  28. With this duel stimulation, she won’t be able to handle it to the long.
    At that time, the priestesses from the temples employed to perform the erotic dances
    while worshipping the gods and goddesses whom these folks were
    praying. There should be a technique that you should well addressed for all your needs.

    Reply
  29. It’s important that you simply be in absolute control at all times during this process.
    This is clearly a fragile area and selecting a bad overly specific material might do more
    damage than good. But nobody is born with the expertise in making sexual acts
    good, how to really make it last using your relationship, the easiest method to get best satisfaction and happiness from it, tips on how to determine what your sexual being requires because of this, and
    what your companion would require because of this, ways to transform it into something profoundly joyful and beneficial for yourself and your
    partner.

    Reply
  30. As an example, whenever there is a take a look at each of both
    your hands, seek to ask oneself if you are dreaming or awake.
    I can give you the facts and benefits, but it is truly your responsibility to really make it happen. But we aren’t
    born using the understanding of learning to make sexual acts good, how to
    restore last along with your relationship, the simplest way to get best
    satisfaction and happiness from that, tips on how to
    determine what your sexual being requires just for
    this, and what your lover would want for this,
    tips on how to transform it into something profoundly joyful and very theraputic for yourself
    and your companion.

    Reply
  31. The University Hospitals Case Medical Centre in Cleveland,
    Ohio conducted a research, which was led with a team of radiologists, which showed how heat therapy could be safely and effectively
    employed for ejaculation problems treatment. However, you have to understand how to engage in sex
    and what to do during sex in order to achieve this healthy state.
    But nobody is born using the familiarity with making sexual acts good,
    how to restore last together with your relationship, the easiest method to get best satisfaction and happiness from it, ways to
    know very well what your sexual being requires just for this, and what your spouse would require just for this, tips
    on how to transform it into something profoundly joyful and
    beneficial for yourself and your companion.

    Reply
  32. The University Hospitals Case Medical Centre in Cleveland,
    Ohio conducted an analysis, which has been led by the team of
    radiologists, which showed how heat therapy could be safely and effectively
    used for rapid ejaculation treatment. However, you have to know how to engage in sex
    and what to do during intercourse in order to achieve this healthy state.
    Will certainly lgbt matrimony turn into authorized almost
    everywhere.

    Reply
  33. With this duel stimulation, she won’t be able to handle it with the long.
    This is clearly a fragile area and choosing a bad overly specific material might
    do more damage than good. There should be an approach that you should well addressed for your needs.

    Reply
  34. With this duel stimulation, she won’t be able to handle
    it with the long. I can provide you with the facts and benefits, however it is truly your decision to really make it happen. But we
    aren’t born with the knowledge of how to make sexual acts good, how to make it last
    with your relationship, the ultimate way to get best satisfaction and happiness as
    a result, tips on how to know very well what your sexual being requires just
    for this, and what your companion would need with this, tips on how to change it into something profoundly joyful and
    good for yourself and your partner.

    Reply
  35. It is actually thus quite irritating for men to suffer from erectile dysfunction. At that time, the priestesses from the temples utilized to perform the erotic dances while worshipping the gods and goddesses whom
    these were praying. This type of training likewise helps individuals remain current on advances or improvements in a field.

    Reply
  36. As an example, whenever you have a take a look at everyone of both your
    hands, seek to ask on your own regardless if you are dreaming or awake.

    At that time, the priestesses in the temples used to perform the erotic dances while worshipping the gods
    and goddesses whom these folks were praying. But nobody is born with all the expertise
    in learning to make sexual acts good, how making it last along with your relationship, the simplest way to
    get best satisfaction and happiness from it, ways to
    know what your sexual being requires with this,
    and what your companion would need with this, ways to transform it into
    something profoundly joyful and beneficial for yourself
    and your spouse.

    Reply
  37. It is actually thus quite irritating for males to be prone to erectile dysfunction. This is clearly a
    fragile area and selecting the incorrect overly specific material
    might do more damage than good. We can also provide sexual response
    even though we’re alone or with a partner.

    Reply
  38. Great blog here! Also your site quite a bit up fast!
    What host are you using? Can I get your affiliate hyperlink in your host?
    I want my web site loaded up as fast as yours lol

    Reply
  39. As an example, each time you do have a have a look at
    all of both your hands, try and ask by yourself regardless if you are dreaming or awake.
    Levels of endorphins, organic pain-relievers, usually are raised while hearing music, and examples of stress hormones
    are frequently lowered. This type of training likewise helps individuals remain current on advances
    or improvements in just a field.

    Reply
  40. The University Hospitals Case Medical Centre
    in Cleveland, Ohio conducted an analysis, that has been led with a team of radiologists, which showed how heat therapy may be safely and effectively used for
    rapid ejaculation treatment. Students will learn basic principles of ambulance care and will disappear willing to are eligible of the facility utilizing EMT.

    But nobody is born using the understanding of steps
    to make sexual acts good, how making it last with your relationship, the best
    way to get best satisfaction and happiness from it, tips on how to determine what your sexual being
    requires for this, and what your companion would need for this, ways to change it into
    something profoundly joyful and beneficial for yourself and your lover.

    Reply
  41. Even though each woman are different, there are several universal signs that
    cheaters have when they are doing something they shouldn’t be.
    Actually, you can find three main causes why
    relationship depression begins. You wouldn’t do this regularly but also in this example, you deserve to have
    in mind the truth and if they aren’t planning to
    tell you, you must do some dirty work.

    Reply
  42. Dental filling can be used in repairing of cracked or broken teeth along with
    old teeth. When a sorely contaminated tooth eventually drove him to the dentist last month, it was to a clinic in a Mexican border city much better known for
    violent crime and drug cartels.

    Reply
  43. I must say it was hard to find your site in search results.
    You write interesting articles but you should rank your blog higher in search engines.
    If you don’t know how to do it search on youtube: how to
    rank a website Marcel’s way

    Reply
  44. This article is on 18 spot in google’s search results, if you want
    more visitors, you should build more backlinks to your content, there is one trick
    to get free, hidden backlinks from authority forums, search on youtube: how to get hidden backlinks from forums

    Reply

Leave a reply

required

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>